Новини

Movember или „Да променим лицето на мъжкото здраве“

movember-cheerleaders-595x334Какво е общото между мустаците, месец Ноември и мъжкото здраве?

 

 

Трите неща ги обеднява  ежегодната кампания МОVEMBER, която стартира  в началото на всеки месец Ноември, като през целия месец мъжете носят носят мустаци. Акцента и посланието са МЪЖКОТО ЗДРАВЕ. Кампанията води началото си от 1999 г. когато група от 80 мъже поставят начало на инициативата, а през 2004 започва организирането на благотворителна кампания, средствата от която са използвани за повишаване на осведомеността на мъжете относно тяхното здраве. През годините ежегодно нараства броя на страните в които благодарение на MOVEMBER, се организират както благотворителни, но така също и осведомителни кампании относно рака на простатната жлеза. Мото на кампанията еДа променим лицето на мъжкото здраве. Събраните средства се използват за ранна диагноза и повишаване информираността относно рак на простата.

ВАЖНИ ФАКТИ:

  • Рака на простата е второто по честота злокачествено заболяване сред мъжете.
  • Заболяването няма ранни симптоми. Симптомите се появяват едва при напредване на заболяването.
  • Единствено изследването на PSA и профилактичния преглед при уролог, могат да открият рак на простатата своевременно и в ранен етап.
  • Последните насоки на Европейската урологична асоциация, съветват началната възраст за скрининг (преглед с цел откиване на заболяване в начален стадий) при мъжете да бъде 40 годишна възраст.

А Вие посетихте ли Вашия уролог?

                                                               Автор на статията – Д-р Петър Антонов – уролог

                                                                УМБАЛ “Св. Георги” Пловдив, Клиника по Урология

                                                                e-mail: dr.p.antonov@gmail.com

Tags: , , ,

Comments are closed.