Заболявания, Мъжки проблеми

Варикоцеле – разширени вени на тестиса

15 % от мъжете са с варикоцеле!

Варикоцелето е често заболяване при мъжете което представлява разширение на венозните съдове на тестиса и може да доведе до безплодие. Първите описания на варикоцеле датират още от I век. В по-голямата част от случаите се открива в ляво, въпреки че е възможно да бъде в дясно или двустранно.varicoceles_in_the_scrotum

Обичайно причините за заболяването остават неясни, като важно значение за появата му имат някои венозни аномалии в стената на вените.

Задържането на кръвта в разширение вени води по разнообразни механизми следните последстиия:

  • увреждане на развитието и растежа на тестиса;
  • симптоми на болка и дискомфорт;
  • нарушения в оплодителната способност.

Варикоцелето е една от  най-честите причини за безплодие (стерилитет) при мъжете, като честотата му е около 25% от всички мъже с безплодие.

Заболяването се развива бавно и може да протече без оплаквания и симптоми от страна на пациента в тези случаи мъжете или техните партньорки установават неболезнена подутина над тестиса или значимо нарушаване в симетрията на двата тестиса. При друга част от мъжете се наблюдава болка и дискомфорт в тестиса, които може да бъде постоянни или само при физически усилия и спортни занимания.

Диагнозата се поставя чрез преглед при уролог при който се установява наличието или липсата на разширени вени. За точното поставяне на диагнозата значение имат също така ехографското изследване на тестисите и изследването на семенната течност (спермограма).

Заболяването налага лечение когато:

  1. Има нарушение в показателите на спермата.
  2. Невъзможност за постигане на желана бременност бременност в рамките на  1 год.
  3. Причинява болка и дискомфорт.
  4. Води до значимо нарушаване симетрията на скротума и тестисите.

Лечението на заболяването се осъществява чрез различни хирургични техники. Достъпа до разширените вени най-чести се осъществява чрез малък разрез върху кожата. От въвеждането на оперативната интервенция през 1950 г. съществуват множество проучвания доказващи подобрение в показателите на семенната течност (спермата) и повишаване на честотата на спонтанните бременности у партниращите си двойки след лечение на варикоцелето.

                                                                Автор на статията – Д-р Петър Антонов – уролог

                                                                УМБАЛ “Св. Георги” Пловдив, Клиника по Урология

                                                                e-mail: dr.p.antonov@gmail.com

Tags: , , , ,

Comments are closed.