Бъбреци

Камъни в бъбреците

Камъни в бъбреците

Камъни в бъбреците и уретера

Камъни в бъреците – малко факти

Бъбречно-каменната болест (нефролитиаза, уролитиаза) е често и познато от дълбока древност заболяване при което под действието на различни фактори се образуват камъни в бъбреците (конкременти).

Интереса към образуването, лечението и профилактиката на бъбречните камънитете в бъбреците е неспирен и продължава да вълнува лекарите и в наши дни.

Бъбречно-каменната болест  се среща в 1-3 % от европейското население, като за България средната честота е около 1.7 %. В определени области (северозападен, югозападен) обаче се среща по често. Най-често засегната възраст е между 20- 50 години. Двата бъбрека се засягат почти еднакво, с леко преобладаване на дясната страна.

Камъните в бъбреците не са наследствено заболяване, въпреки честото (около 20% от болните) засягане на няколко членове на една фамилия. Този факт се обяснява със сходните начини на хранене, питеен режим, бит и др.

Различни видове камъни в бъбреците

Камъните в бъбреците изглеждат по различен начин

Видове камъни в бъбреците

В зависимост от своя химичен състав камъните биват:

неорганични:

– калциевооксалатни камъни в бъбреците – те са най-често срещаните. На външен вид са тъмно кафяви до черни. Визуализират се добре с рентгенови лъчи, твърди са и трудно се чупят;

– калциево-фосфатни камъни в бъбреците – имат белезникавосив цвят, мека консистенция и са лесно чупливи. Нарастват бързо и могат да ангажират цялата кухинна система на бъбрека, образувайки т.нар отливъчни или кораловидни конкременти. Те са умерено рентгенозпозитивни.

– магнезиево-фосфатни камъни в бъбреците – имат мръсно сив или кафеникав цвят. Появата им се благоприятства от хронични инфекции или чужди тела. С помощта на рентгенови лъчи се изобразяват добре.

органични:

– пикочнокиселинни камъни в бъбреците – в основната си част се състоят от пикочна киселина. Имат твърда консистенция, овална повърхност и жълтеникав цвят. При стандартното рентгеново изследване не се изобразяват.

– цистинови, ксантинови, холестеринови камъни в бъбреците – срещат се изключително рядко.

Основни фактори за образуване на камъни в бъбреците

Основната причина за образуването на конкременти е пренасищането на урината с определени соли, участващи в структурата му. Такива фактори са например:

– отделяне на по-малко количество урина, което се благоприятства от недостатъчен прием на течности, обилни изпотявания (тежка физическа работа, горещ климат) или загуба на течности през храносмилателната система при хронични диарии;

-нарушено оттичане на урината дължащо се на някои вродени аномалии или придобити заболявания;

-повишено отделяне на камъкообразъващи вещества и /или намалено отделяне на вещества които подобряват разтворимостта на солите в урината;

-инфекции на отделителната система – с най-значимо влияние са бактериите от род Klebsiela, Proteus и Pseudomonas;

-фактори на околната среда – вид и еднообразие на приетата храна, състав на консумираната вода, климат и геоложки състав на почвата.

Как се поставя диагнозата?

Диагнозата се поставя на базата на оплакванията на пациента и извършените изследвания (образни и лабораторни).

Клиничната картина е различна при различната локализация на конкремента, както и по време на бъбречна криза и в периодите извън нея. При голяма част от пациентите не се наблюдават оплаквания и камъка в бъбрека може да се установи случайно при профилактичен преглед или при ехография на коремните органи по друг повод. Бъбречната колика, като най-честа изява на бъбречно-каменната болест е характерна и често лесна за разпознаване. Болката започва от лявата или дясна поясна област, върви странично по тялото и достига слабините. Възможно е да има гадене, повръщане и изпотяване. Болката е непостоянна с редуващи се интервали на засилване и отслабване, ето защо също така се нарича и е позната като бъбречна криза. Поради вероятността и други заболявания (гастро-ентерологични, жлъчно-чернодробни и панкреасни) да протекат с подобни на бъбречната криза оплаквания прегледа от лекар е задължителен. Освен това при прегледа лекаря ще установи дали е налице усложнение на това заболяване – възпаление (пиелонефрит) или обструкция (запушване) на отделителната система.

Преглед при камъните в бъбреците – най-често се извърша леко почукване върху областта на бъбреците. В зависимост от оплакванията изследваните зони могат да бъдат разширени.

Образни изследвания

Ултразвуково изследване (ехография) – прилага се винаги, поради своята достъпност, бързина и висока степен на достоверност за откриване на камъни в бъбреците.

Рентгенография на камъни в бъбреците

Рентгенографията помага за откриване на камъни в бъбреците

Рентгеново изследване – при стандартната рентгенография (снимка) може да се  получи важна информация за броя, големината и разположението на камъните. Някой от тях обаче не се визуализират с рентгенови лъчи, така че е възможно лекаря да Ви предложи други образни изследвания. Не забравяйте, че ако знаете или се съмнявате за евентуална бременност трябва да уведомите  лекаря си.

Други рентгенови изследвания– компютърна аксиална томография (скенер), венозна урография (с прилагане на контрастно вещество) не се прилагат рутинно и са по преценка на специалиста.

Клинично лабораторни и микробиологични изследвания

Изследвана на урина – важни показатели са реакцията на урината (рН) и седимента (микроскопско изследване след центрофугиране на урината). По рядко се прилага изследвана на определени йони във 24 часова урина.

Кръв – във възможностите на  клиничната лаборатория са да изследва голям брой показатели в зависимост от преценката на лекаря. Най- често изследваните са: левкоцити, урея, креатинин, пикочна киселина, електролити и някои хормони.

Определяне на химичния състав на камъните – задължително изследване на всеки спонтанно отделен или оперативно отстранен камък. Има важно значение за установяване на причините довели до образуване на камъка.

Микробиологично изследване на урина – изследва се след тоалет на половите органи, средна порция от първата сутрешна урина. Отделената урина се събира в стерилен съд и се доставя незабавно в микробиологична лаборатория.

Ендоскопски методи

Ендоскопските методи (цистоскопия, уретерореноскопия) намират все по значимо приложение в урологичната практика както за диагностика, така и за лечение на камъните в бъбреците. Извършването им става в болнично заведение от квалифицирани специалисти.

Лечение на камъни в бъбреците

Лечението на камъните в бъбреците е винаги индивидуално и комплексно. В зависимост от вида, местоположението и оплакванията на пациента, така също и от наличието или липсата на усложнения лечението бива консервативно и оперативно. От оперативните методи в последните години все по-често се прилагат екстракорпоралната литотрипсия и ендоскопските методи или т.нар разбиване на камъни в бъбреците.

Литотрипсия на камъни в бъбреците

Извънтелесно разбиване на камъни в бъбреците и уретера

Екстракорпоралната литотрипсия е метод чрез който, посредством електромеханични вълни се цели фрагментиране на камъка на песъчинки или по-дребни парчета. Метода е доказано безвреден и ефективен, счита се за един от най-големите успехи  в лечението на това заболяване.

Ендоскопско лечение на камъни в бъбреците

Разбиване с лазер и изтегляне с кошничка на камъни в бъбреците

Ендоскопските методи на лечение на камъните в бъбрека и уретера използват естествените отвори на отделителната система за директно достигане до камъка в бъбрека или уретера след което той се разрушава или изтегля навън.

 

Допълнителни фактори за лечението на камъни в бъбреците

Фактори с подпомагащо лечебния процес действие са балнеолечението в известни и доказали се наши балнеоложки центрове – Хисаря, Горна баня, Велинград , Стрелча и др. Приема на подходящи за заболяването минерални води въздейства благоприятно, чрез засилване на уринообразуването и промяна на рН на урината. Балнеолечението и питейния режим на минерална вода се определят след консултация и преглед от лекар.редимствата на двата метода са високата ефективност и минимална инвазивност.

Важни моменти за профилактика на камъкообразуването

При камъни в бъбреците пийте повече вода

При камъни в бъбреците – пийте повече вода

Важно е да се има предвид ,че профилактиката на камъкообразуването не лесна задача, и за да бъде успешна е необходимо да се посветят много усилия от страна на пациента. Тя, както и лечението е индивидуално, комплексно и целенасочено.

 1. Прием на повече течности – счита се употребата на 2 литра вода дневно е опималното количество, при липса на противопоказания.
 2. Изработване на хранително-диетичен план с лекаря по отношение на препоръчваните и нежеланите за употреба храни. Важно е да помните обаче че, не бива да се изпада в крайности и прекалена стриктност.
 3. Стриктно спазване на обсъдената с Вашия лекар програма за лечение и контролни прегледи. 

Камъни в бъбреците – малко факти

Видове камъни в бъбреците

Основни фактори за образуване на камъни в бъбреците

Как се поставя диагнозата

Лечение на камъни в бъбреците

Допълнителни фактори за лечението на камъни в бъбреците

Автор на статията – Д-р Петър Антонов -уролог

УМБАЛ „Св. Георги“, Пловдив, Клиника по Урология

e-mail: dr.p.antonov@gmail.com

Tags: , , , ,

2 коментара to “Камъни в бъбреците”

 1. On at Stefan Georgiev responded with... #

  Здравейте,
  Няколко дни имах болки в ляво. Ходих на видеозон и ми казаха,че имам камък 9мм в бъбрека и трябвало да се разбива. Сега нямам болки и трябва ли задължително да се разбива или мога да изчакам?
  Благодаря

  • On at Д-р Антонов responded with... #

   Здравейте Стефан!

   Камък с размер 9 мм установен чрез ехография (видеозон) е подходящ за разбиване. Важно е обаче да се направи и рентгенова снимка, защото някои от камъните не се виждат с рентгеновите лъчи, а това има значение за самото разбиване.
   Моя съвет е да не отлагате във времето новата консултация с уролог, защото не се знае кога ще бъде следващата криза и дали междувременно няма да се получат някои усложнения. И не на последно място може пък да се установи при прегледа, че камъка е излезнал и да не се налага каквато и да е процедура.

   Успех!