Бъбреци, Онкоурология, Пикочен мехур, Симптоми

Кръв в урината – важните неща!

Хематурия = Кръв в урината

Не подценявайте наличието на кръв в урината!
Кръвта в урината е белег на множество урологични заболявания

Хематурията (кръв в урината) е често срещан проблем, който се дължи на различни причини изискващи различно поведение и лечение. Така например според различни проучвания, наличието на хематурия се среща при около 27 % от всички пациенти с урологични заболявания. При 4-20 % тя е единственият симптом, който кара пациентите да потърсят спешна или неотложна консултация с лекар.

Видове хематурия

Според това дали кръвта в урината променя цвета й, ние разделяме хематурията на :

 • Видима (макроскопска) – кръвта в урината е ясно видима.
 • Невидима (микроскопска) – установява се само в лаборатория, при изследване на урината под микроскоп.

В зависимост от причнита, кръвта в урината може да се наблюдава в:

 • началото на уринирането
 • в края на уринирането
 • през цялото време на уринирането
 • възможно е отделяне само на кръвни съсиреци, без да да има видимо наличие на кръв във Вашата урината.

Кръвта в урината – симптом или заболяване е?

Наличието на кръв в урината е симптом на редица урологични заболявания, като например: камъни в бъбреците, доброкачествена простатна хиперплазия (увеличена простата), възпалителни заболявания (цистит, пиелонефрит), онкологични заболявания ( рак на бъбрека, рак на простатата, рак на пикочния мехур), травми на отделителната система и понякога на редица вродени заболявания.

Кръв в урината обаче може да се установи и предица други заболявания като нефрологични (гломерулонефрити), васкулити (забололявания на кръвоносните съдове), хематологични (заболявания на кръвта), както и при прием на медикаменти водещи до забавено и удължено съсирване на кръвта (антикоагуланти и антиагреганти).

Наличето на кръв в урината може да се появи без други симптоми (безсимптомна хематурия) – в този случай пациентите са склонни да подценяват проблема си. В част от случаите хематурията се съпровожда и с други симптоми, като болка и парене при уриниране, затруднено уриниране, болка в областта на бъбреците, дискомфорт и неприятно усещане в областта на таза.

Продължителната или профузна (обилна) хематурия води до развитие на анемия. Лабораторно се установява с понижение на хемоглобина и етритроцитите в кръвта.

Кога може да се сгреши за наличето на кръв в урината?

Употребата на някои храни и медикаменти, както и приема на течности може да доведе до първоначална грешна диагноза:

 • Цвекло и ревен – дава специфичен червен цвят на урината.
 • Прием на някои антибиотици и медикаменти – при наличие на промяна в цвета на урината след започване приема на ново лекарство не забравяйте да прочетете – УПЪТВАНЕТО на лекарството за евенутални странични ефекти или предупреждения !!!
 • Прием на малко количество течности – без обезводняване (дехидратация) урината е симно концентрирана, това води до промяна в цвета й, който наподобява наличие на кръв в урината.
 • Прием на прекалено голямо количество течности – приема на твърде голямо количество течности може да доведе до прекалено голямо разреждане на урината и кръвта да не бъде установена.
 • При жени – понякога наличието на гинекологично кървене, може да доведе по погрешна диагноза, че има наличие на кръв в урината.

Какви изследвания са необходими при кръв в урината?

Лабораторните изследвания при кръв в урината са задължителни
Изследване на кръв и урина

В зависимост от възрастта на пациента (дете или възрастен човек), както и в зависимост от оплакванията се назначават различни изследвания:

 • Изследване на урина – изключително важен и полезен метод, особено в случаите на невидима с просто око (микроскопска) хематурия. Необходимото количество урина е около 10-15 мл.
 • Изследване на кръв – пълна кръвна картина, показатели за кръвосъсирването – фибриноген, протромбиново време, време на кървене, време на съсирване и др.
 • Ехография на бъбреците и пикочния мехур – важно е пациента да е приел достъчно количество течности и пикочния мехур да бъде добре изпълнен с урина. Изследването е достъпно във всеки урологичен кабинет и е безвредно за пациентите.
 • Микробиологично изследване на урина – в случаите когогато причината за кръвта в урината е инфекция, чрез микробиологичното изследване се получава информация за бактерията и подходящите антибиотици за нейното лечение.
 • Цистоскопия – това е инструментален метод за изследване на пикочния канал (уретрата) и пикочния мехур. Изследването се провежда в стерилна обстановка, обичайно под анестезия (упойка). Урологът Ви получава важна информация, особено в случаите когато е диагнозата и причините са неясни. Възможно е извършване на биопсия от лигавицата на пикочния мехур.
 • Компютърна томография (скенер) и ядреномагнитен резонанс се прилагат при неясни случаи, както и за допълнително уточняване на вече установени заболявания.

Подценяване на проблема – кръв в урината

За съжаление проблема с кръвта в урината (хематурията) твърде често се подценява както от лекарите така и от пациентите. Като най-чести причини пацинтите считат, че вероятно уринират песъчинки и затова имат кръв в урината. При жените като честа заблуда се счита това, че вероятно причнита е генитално къвене (менструално, при хормонални проблеми и други).

Подценяването на проблема води до следното:

 • под 50% от пациентите с хематурия се насочват за консултация с уролог, а при жените едва 28 % от тях.
 • ехография при пациентите с кръв в урината е извършвана само при 23% тях

В резултат на това се стига до първоначална погрешна диагноза, подценяване на реалния проблем и поставяне на късна и закъсняла истинска диагноза, която е причинила кръвта в урината.

Какво не трябва да забравяме?

Ако имате кръв в урината!
Кратки указания ако имате кръв в урината

При наличие на кръв в урината, независимо дали се е появило еднократно или се появява през големи интервали:

 • Посетете Вашият личен лекар, той ще направи необходимите минимални изследвания за установяване на проблема или ще ви насочи към уролог.
 • Не предприемайте самолечение
 • Не си поставяйте сами диагнози, които често са погрешни и водят до подценяване на проблема .
 • Ако сте приемали цвекло и ревен или сте започнали прием на нов медикамент (проверете в листовката му за възможни промени в цвета на урината), вероятно проблема може би е съвсем безобиден.
 • Изследването на урина трябва да бъде сутрин или да не сте уринирали около 3-4 часа, ако изследването ще се извърши през останалата част от деня. Целта е получване на реална и достоверна информация за относителното тегло и броя на червените и бели кръвни телца във Вашата уринна проба.
 • Лечението на кръвта в урината зависи от причнината, при някои от заболяванията лечението е само оперативно, при други се налага лечение с медикаменти
 • Погрешната диагноза и подценяване може да бъдат неблагоприятни и понякога фатални. НЕ ГО ДОПУСКАЙТЕ !!!

Хематурия = Кръв в урината

Видове хематурия

Кръвта в урината – симптом или заболяване е?

Кога може да се сгреши за наличето на кръв в урината?

Какви изследвания са необходими при кръв в урината?

Подценяване на проблема – кръв в урината

Какво не трябва да забравяме?

Автор на статията – Д-р Петър Антонов -уролог

УМБАЛ „Св. Георги“, Пловдив, Клиника по Урология

e-mail: dr.p.antonov@gmail.com

Tags:

Comments are closed.