Простата

Увеличена простата – Що е то?

Анатомия на увеличената простата

Увеличената простатата се среща след 50 г. възраст

Важни факти за увеличената простата

Увеличена простата или наричана още Доброкачествената простатна хиперплазия е най-честото заболяване при възрастните мъже. То е толкова често и се среща при почти всички мъже над 60-65 г., че през последните години вече не го определяме като заболяване, а като състояние.

Мъжките проблеми с увеличена простата са известни още от времето на Хипократ, а термина „простата“ е даден от Херофилус в 4 век пр.н.е. и означава “ този който стои отпред“. Той го употребява за да опише позицията на органа спрямо пикочния мехур.

Анатомия

Простатата е жлезист орган, разположен под пикочния мехур и пред ректума (правото черво). Началната част на пикочния канал минава през самата простатна жлеза, ето защо увеличената простата води до затруднение в уринирането, тъй като както се вижда на снимката притиска и намалява просвета на уретрата.

Физиология

Функцията на простата е да произвежда секрет, който заедно със секрета на останалите жлези и сперматозоидите от тестисите образуват еякулата. Простатата образува непрекъснато секрет, който обаче при липса на полова възбуда е в малко количество и се отмива от преминаващата урина. При наличие на сексуална стимулация, количеството на отделения секрет нараства значително. Секрета на простата е рядка, млечна течност която придава характерната миризма на спермата, богат е на вещества които способстват за преживяемостта на сперматозоидите.

Защо се стига до увеличена простата?

Мъжките полови хормони са предпоставка за нормалното развитие и функция на простатата още от вътреутробното развитие. Кастрация преди пубертета повлиява нормалното развитие на простатата, а ако тя се извърши в по-късна възраст настъпва обратно развитие и намляване на обема и.  Увеличената простата е често срещана след 50-те години, въпреки че най-ранните промени могат да установени микроскопски още около 40-тата годишна възраст. 50% от мъжете на 60 години имата ДПХ, а на 90 годишна възраст честотата е около 80 %. Разтежа на простатата е във две фази: първата е по време на пубертета и зралоста, следвана от период на по-бавен растеж през останалия живот.

Обобщено, за нарастването на простатата са необходими два фактора – полови хормони от една страна и достатъчен период (възраст) през който те да действат върху простатата. Други фактори които имат значение са расата (по-честа при чернокожите), диета бедна на зеленчуци и наследственост.

Какви са оплакванията при увеличена простата?

При увеличена простата се появяват проблеми с уринирането

Увеличената простата може да има разнообразни симптоми

Увеличената простата самостоятелно или в комбинация с други заболявания (на пикочния мехур например) предизвиква разнообразие  от симптоми. Различните заболявания често протичат паралелно, следствие са едно от друго или взаимно се допълват и меделират като оплаквания.  Този симптомокомплекс е познат като Симптоми на долните пикочни пътища. До скоро, традиционно оплакванията при увеличена простата се разделяха на две групи-обструктивни и иритативни. Напоследък обаче, симптомите се класифицират на три групи:

Симптоми на съхранение

–        Повишена честота на уриниране както през деня, но така също и през ноща

–        Силен, трудно контролируем позив за уриниране

–        Незадържане на урина

Симптоми на изпразване

–        Трудно начало на уриниране

–        Прекъсване на струята

–        Слаба струя

–        Напъване при уриниране

–        Продължително уриниране

Симптоми след уриниране

–        Чувство за недоизпразване на пикочния мехур, което се дължи на ретенция (задръжка) на урината

–        Наличие на капки след уриниране

Когато имате някой от тези симптоми, прегледа при уролог е препоръчителен. Не е задължително имате всички изброени симптоми, но въпреки това може да имате увеличена простата. Само чрез преглед и определени изследвания може да се установи дали се касае за доброкачествена простатна хиперплазия или за друго заболяване на отделителната система (например рак на простатата).

Как ще протече Вашия преглед при уролога при увеличена простата?

Ако имате увеличена простата не се страхувайте от прегледа при уролог

При увеличена простата прегледа е задължителен

1. Кратко събеседване с уролога за Вашите оплаквания – какви са, от кога са и дали са претърпели някакво развитие.

2. Възможно е уролога да Ви помоли да попълните кратък стандартизиран въпросник – Международен простатен симптоматичен индекс (IPSS), чрез който съобразно Вашите оплаквания може да се определи тежестта на симптомите, свързани с увеличената простата.

3. Преглед на простатната жлеза – ректално туширане – това е най-старият и лесен начин за преглед на простата, с който урологът може да усети плътността, еластичността и дали има увеличаване на простатата.

4. Ехография на урогениталната система-бъбреци, пикочен мехур и простата. Изследването се извършва при добре изпълнен пикочен мехур. Важен момент е обаче определяне на остатъчната урина, т.е. дали и колко урина остава в пикочния мехур след уриниране. Ето защо, след като уриниране ще трябва да се направи нова ехография на пикочния мехур.

5. Лабораторни изследвания- изследват се няколко показателя най-важния от които е обаче е PSA (простатно специфичен антиген).

Защо и кога трябва да се лекувате ако имате увеличена простата?

Ако при прегледа Ви се установи увеличена простата, която Ви създава проблеми с уринирането, урологът ще Ви предложи лечение в зависимост от вида на оплакванията и тежестта им:

–   Изчаквателно и наблюдателно поведение – подходящо е при пациенти с дискретни и бавно прогресиращи оплаквания. Периодично се извършват прегледи и се измерва остатъчната урина. Болните трябва да избягват простудни моменти, да не консумират пикантни храни, както и да не злоупотребяват с алкохол. Назначават се физически упражнения и движение които тонизират организма и действат благоприятно върху пикочния мехур и простатата.

–        Медикаментозно лечение – подходящо е при пациенти с увеличена простата, със средни и тежки оплаквания

Прилагат се самостоятелно или в комбинация различни класове медикаменти – фитопрепарати, алфа блокери, 5-алфа редуктазни инхибитори, антимускаринови медикаменти, както и фосфодиестеразни инхибитори. Преценката е строго индивидуална, и в зависимост от ефекта е възможно да се променя.

–      Оперативно лечение – прилага се при тежки и много изразени оплаквания на пациента, предизвикани от увеличена простата.

Възможни са различни методи, като се предпочитат както от лекаря така и от пациента ендоскопските минимално инвазивни техники. Избора на оперативна интервенция зависи от размера на простатата, придружаващите заболявания и други конкретни условия.

–      Палиативни методи – понякога при някои пациенти е невъзможно или самите те не желаят оперативна интервенция. В такива случаи  с цел осъществяване дренажа на урината се поставя катетър или супрапубичен дренаж (цистофикс)

Ако не се лекува увеличената простата може да доведе до редица усложнения-задръжка на урина, понякога се стига до невъзможност за уриниране, образуване на камъни в пикочния мехур, инфекции на пикочния мехур и бъбреците, нарушена функция на бъбрека до степен на бъбречна недостатъчност.

Вместо заключение относно Увеличената простата

Важно е да се знае също, че доброкачествената простатна хиперплазия (увеличена простатата), както се подразбира и от името и  не е раково заболяване, както и че самото то не може да доведе до развитие на такова заболяване.

Рак на простатата е отделно заболяване на жлезата, което е обект на друга статия.

Важни факти за увеличената простата

Защо се стига до увеличена простата?

Какви са оплакванията при увеличена простатата

Как ще протече вашият преглед при уролога при увеличена простата

Защо и кога трябва да се лекувате ако имате увеличена простата

Автор на статията – Д-р Петър Антонов 

УМБАЛ „Св. Георги“, Пловдив, Клиника по Урология

e-mail: dr.p.antonov@gmail.com

Tags: , ,

Comments are closed.