Мъжки проблеми

Хидроцеле

Хидроцеле на тестиса

Течност около тестиса при хидроцеле

Какво е хидроцеле?

Хидроцелето от ( от лат. Hydro-вода; celle-торба) представлява набиране на течност между обвивките на тестиса.
Въпроса за заболяването хидроцеле вълнува не само пациентите, но и лекари- уролози, андролози и хирурзи: „Хидроцелето козметичен дефект ли е или сериозно заболяване?” – отговорът е ясен и категоричен, че заболяването хидроцеле е категорично уврежда функциите на тестиса и производството на сперматозоиди.

Форми на хидроцеле

Хидроцелето може да бъде вродено и продобито. Вроденото хидроцеле се среща в детската възраст, поради анатомична незрялост на половата система на момченцата – обикновено с израстването то преминава от само себе си.
Хидроцеле при възрасните (придобито хидроцеле) се дължи на възпалителни, паразитни, травматични и туморни процеси. Не малък е броя на пациентите при които хидроцелето възниква без да са установени определени причини за появата му. Възможно е да се появи след оперативна интервенция по повод на варикоцеле, херния или други.

Симптоми на хидроцеле

Началото на хидроцелето най-често е бавно и постепенно. Изключение прави острото хидроцеле което се среща спри възпаления на епидидима или при травматични въздействия. Кожата на скротума ( кожната торбичка в която са поместени тестисите) е зачервена, болезнена, а съответната скротална половина е уголемена.
Обемът на хидроцелето може да варира- от малка подутина до размера на детска глава. В зависимост от това оплакванията при пациентите са различни- дискомфорт, болка или тежест. Оплакванията често се засилват след физически усилия. Възможно е да нарушава походката и нормалния полов живот. При големи размери половия член в значителна степен се скрива под кожата.

Хидроцеле и нарушения в оплодителната способност

Различни по време и състав научни урологични колективи са изследвали влиянието на хидроцелето върху нормалното функциониране на тестиса. По безпорен и категоричен начин е доказано неговото неблагоприятно въздействие, което се изразява в две насоки:
– чрез повишеното налягане на течността между обвивките на тестиса се нарушава нормалното му кръвоснабдяване;
– наличната течност, дори и в малки размери чрез повишаване на локалната температура, влияе неблагоприятно върху образуването на сперматозоиди, тъй като отдавна е известно че оптималната температура за функциониране на тестиса трябва да бъде малко по-ниска от телесната.

Диагноза на хидроцелето

Диагнозата се постявя след преглед от уролог, на базата на оплакванията на пациента, историята за протичането на симптомите и локалното състояние на скротума.
Ултразвуковото изследване (ехография) е бърз и с висока степен на достоверност метод, които се прилага при всички пациенти. Заболяването трябва да се отдиференцира от тумор, възпаление на епидидима, торзио (осукване) на тестиса, херния и кисти на епидидима.

Лечение

В случаите когато хидроцелето се дължи на възпалителен процес е възможно неговото изчезване в хода на лечението на основното заболяване.
Единственото окончателно лечение е оперативното. Операцията се понася добре от пациентите, а следоперативния болничен престой е в рамките на 1-2 дена. Пунктирането (източването) на хидроцелето не се препоръчва поради възможността за нараняване на тестиса, освен това течността отново след това се събира в кратки срокове.

Автор на статията – Д-р Петър Антонов – уролог

УМБАЛ „Св. Георги“, Пловдив, Клиника по Урология

e-mail: dr.p.antonov@gmail.com

Tags: ,

Comments are closed.