Мъжки проблеми

Проблеми с ерекцията

проблеми с ерекцията

Ако имаш проблеми с ерекцията, потърси урологична помощ!

Еректилна дисфункция или проблеми с ерекцията – не сте само Вие. Това е чест проблем!

Въпросът за проблеми с ерекцията (или импотентността) е твърде деликатен за всеки мъж. От една страна заради самите предразсъдъци на пациентите и страха да признаят за проблема с ерекцията, от друга страна незнанието към кого да се обърнат – личния лекар, уролог, психолог, сексолог и т.н.

Малко физиология

Проблеми с ерекцията се срещат сред мъжете във всички възрасти. Медицинския термин – еректилна дисфункция означава и може да се преведе като нарушена фунция на ерекцията. Ерекцията е онова състояние на пениса, при което под въздействие на комплекс от психологични и нервно-ендокринни фактори той променя дължината и дебелината си, уголемява се и се втвърдява.

Еректилната дисфунция е състояние при което има постоянна или повтаряща се неспособност на мъжа да получи или задържи ерекция, достъчна за осъществяване на задоволителен полов акт. Това води до нарушаване на физическото и психосоциално здраве на мъжа и дава сериозно отражение върху качествотто на неговия живот и този на партньора му.

Според скорошно японско проучване относно средния годишен брой сексуални контакти проведено в различни страни на света е особено интересен факта, че българските мъже са на едни от първите места в света (127), след сърби (128), хървати ( 134) и гърци (138). Този факт допълнително подкрепя мнението защо българина се страхува да признае за проблема с ерекцията.

При проблем с ерекцията е нарушена нормалната физиология

Проблемите с ерекцията са чести и изискват лечение от специалист

Не малък е и броя на лекарите пренебрегващи подобни оплаквания на пациентите, или пък опитвайки се да решат проблема с ерекцията, но без необходимите познания и клиничен опит .
Средно 5-20 % от всички мъже страдат от умерена до тежка импотентност. Различни проучвания в света посочват различна честота на еректилната дисфункция в различните страни и възрастови интервали, като най-цитираното е направеното в щата Масачузетс, САЩ през 1994 г. То отчита, че 52 % от мъжете между 40 и 70 години, живеeщи в тази област са имали еректилна дисфункция, като ежегодната поява на заболяването е 26 на 1000 мъже. Като категорични рискови фактори се посочват – психоемоционален стрес, затлъстяване, тютюнопушене, захарен диабет и др. При отстраняванена тези фактори, най-вече на затлъстяването е възможно значитено намаляване на риска за появата на проблем с ерекцията.

Всъщност проблемът е по-голям!

Днес се приема, че проблемите с ерекцията (еректилната дисфункция) са ранен индикатор за риск от сърдечно-съдови заболявания, ето защо трябва да се подхожда отговорно! Това е така защото проблемите с ерекцията имат същите рискови фактори, които водят до сърдечно-съдовите заболявания. Те са  психоемоционален стрес, намалена двигателна активност, затлъстяване, тютюнопушене. Също така са важни повишеното кръвно налягане, повишен холестерол и метаболитен синдром.

Важни ли са проблемите с ерекцията при българина?

Според проучване на японски автори през 2006 година средният брой полови контакти за целия свят са около 103 на година. Мъжете от Балканският полуостров показват едни от най-високите резултати в проучването. Така например за Гърция те са 138, за Хърватска – 134, за Сърбия – 128, а за България – 127. В дъното на класацията са страни като Индия -75, Синагапур – 73 и Япония – 45 за една година.

За посещението при лекаря, ако имате проблеми с ерекцията

Важно е да установяване на добър контакт между лекаря и пациента в атмосфера на доверие, сигурност и гарантиране на принципа за запазване на лекарската тайна. Това гарантира, че зададените въпроси ще бъдат честни и откровенни. Възможно е при срещата със специалиста да присъства и сексуалния партньор.

Сексуални въпроси имащи отношение при проблеми с ерекцията:

-предишни и настоящи сексуални връзки;
– начало и продължителност на проблема с ерекцията;
– наличие или отсъствие на полово влечение и желание;
– емоционален статус – тревожност, депресия, страх;
– информация за еротичните, нощните и сутрешни ерекции;
– провеждани до момента консултации и лечение за проблеми с ерекцията;

Възможно е Вашия лекар да Ви предложи за попълване утвърден международен въпросник, който оценя всяка страна и област от сексуалния Ви живот.

Установяване на придружаващи заболявания и вредни навици при проблеми с ерекцията:

– Сърдечно-съдови – повишено кръвно налягане, исхемична болест на сърцето;
– Ендокринни – захарен диабет, хипогонадизъм и др.;
– Урологични заболявания – хиперплазия на простатата, болест на Пейрони, фимоза;
– Предходващи оперативни интервенции, особено в областта на таза и гръбначният стълб;
– Тютюнопушене.

Преглед на урогениталната, сърдечно-съдова и нервна система
Лабораторни изследвания:
– Кръвна захар на гладно;
– Липиден профил – холестерол и триглецири;
– Хормони – често тестостерон, апри необходимост и други;
– PSA ( простатно специфичен антиген) при мъже над 40 год.

На базата отговорите на зададените Ви въпроси, резултатите от прегледа и лабораторните изследвания лекаря Ви ще може да определи дали се касае за банален случай на „моментна засечка“, психогенна причина или е вследствие на урологично, кардиологично или ендокринологично заболяване водещо до проблем с ерекцията. При установени придружаващи заболявания консултацията със съответния специалист е задължителна – кардиолог, съдов хирург, невролог и др.

Лечението на проблеми с ерекцията

За лечението на проблеми с ерекцията съществуват различни методи и медикаменти. То е индивидуалнo и следва да бъде назначено от специалиста едва след обстоен преглед и преценка. Най-често при млади мъже причината е психологическа. За подобряване на проблемите с ерекцията допринасят промени в начина на живот: отказ от тютюнопушене, намаляване на телесната маса, включване на спорт и физическа активност.

При млади мъже имащи проблем с ерекцията най-често се касае за психогенна форма- страх, стрес, притеснение, неприятни спомени.

Лечението на проблема с ерекцията се състои в три стъпки:

  • медикаменти и вакумни устройства;
  • специални инжекции за постявяне в кавернозните тела или пикочния канал (уретрата);
  • хирургично лечение с пенис-протези;

    оперативно лечение при проблем с ерекцията

    Имплантиране на протеза при проблем с ерекцията

Малко физиология

Всъщност проблемът е по-голям

Важни ли са проблемите с ерекцията за българина?

За посещението при лекаря, ако имате проблеми с ерекцията

Лечението на проблеми с ерекцията

Автор на статията – Д-р Петър Антонов -уролог

УМБАЛ „Св. Георги“, Пловдив, Клиника по Урология

e-mail: dr.p.antonov@gmail.com

Tags: , , , ,

Comments are closed.