Простата

Увеличена простата – Що е то?

prostata-uvelichenaУвеличената простатат или наричана още Доброкачествената простатна хиперплазия е най-честото заболяване при възрастните мъже. То е толкова често и се среща при почти всички мъже над 60-65 г., че през последните години вече не го определяме като заболяване, а като състояние.

Мъжките проблеми с увеличената простатат са известни още от времето на Хипократ, а термина „простата“ е даден от Херофилус в 4 век пр.н.е. и означава “ този който стои отпред“. Той го употребява за да опише позицията на органа спрямо пикочния мехур.

Простатата е жлезист орган, разположен под пикочния мехур и пред ректума (правото черво). Началната част на пикочния канал минава през самата простатна жлеза, ето защо нейното увеличаване води до затруднение в уринирането, тъй като както се вижда на снимката притиска и намалява просвета на уретрата.

Функцията на простата е да произвежда секрет, който заедно със секрета на останалите жлези и сперматозоидите от тестисите образуват еякулата. Простатата образува непрекъснато секрет, който обаче при липса на полова възбуда е в малко количество и се отмива от преминаващата урина. При наличие на сексуална стимулация, количестовто на отделения секрет нараства значително. Секрета на простата е рядка, млечна течност която придава характерната миризма на спермата, богат е на вещества които способстват за преживяемостта на сперматозоидите.

Защо нараства простатата?

Мъжките полови хормони са предпоставка за нормалното развитие и фунция на простатата още от вътреутробното развитие. Кастрация преди пубертета повлиява нормалното развитие на простатата, а ако тя се извърши в по-късна възраст настъпва обратно развитие и намляване на обема и.  Увеличената простата е често срещана след 50-те години, въпреки че най-ранните промени могат да установени микроскопски още около 40-тата годишна възраст. 50% от мъжете на 60 години имата ДПХ, а на 90 годишна възраст честотата е около 80 %. Разтежа на простатата е във две фази: първата е по време на пубертета и зралостта, следвана от период на по-бавен растеж през останалия живот.

Обобщено, за нарастването на простатат са необходими два фактора – полови хормони от една страна и достатъчен период (възраст) през който те да действат върху простатата. Други фактори които имат значение са расата (по-честа при чернокожите), диета бедна на зеленчуци и наследственост.

Какви са оплакванията?

prostata-oplakvaniqУвеличената простата самостоятелно или в комбинация с други заболявания (на пикочния мехур например) предизвиква разнообразие  от симптоми. Различните заболявания често протичат паралелно, следствие са едно от друго или взаимно се допълват и меделират като оплаквания.  Този симптомокомпекс е познат като Симптоми на долните пикочни пътища. До скоро, традиционно оплакванията се разделяха на две групи-обструктивни и иритативни. Напоследък обаче, симптомите се класифицират на три групи:

Симптоми на съхранение

–        Повишена честота на уриниране както през деня, но така също и през ноща

–        Силен,трудно контролируем позив за уриниране

–        Незадържане на урина

Симптоми на изпразване

–        Трудно начало на уриниране

–        Прекъсване на струята

–        Слаба струя

–        Напъване при уриниране

–        Продължително уриниране

Симптоми след уриниране

–        Чувство за недоизпразване на пикочния мехур, което се дължи на ретенция (задръжка) на урината

–        Наличие на капки след уриниране

Когато имате някой от тези симптоми, прегледа при уролог е препоръчителен. Не е задължително имате всички изброени симптоми. Само чрез преглед и определени изследвания може да се установи дали се касае за доброкачествена простатна хиперплазия или за друго заболяване на отделителната система (например рак на простатата).

Как ще протече Вашия преглед при уролога?

pregled-prostata-urolog1. Кратко събеседване с уролога за Вашите оплаквания – какви са, от кога са и дали са претърпели някакво развитие.

2. Възможно е уролога да Ви помоли да попълните кратък стандартизиран въпросник – Международен простатен симптоматичен индекс (IPSS), чрез който съобразно Вашите оплаквания може да се определи тежестта на симптомите.

3. Преглед на простатаната жлеза – ректално туширане – това е най-старият и лесен начин за преглед на простата, с който урологът може да усети плътността, елестичността и размерите на простатата.

4. Ехография на урогениталната система-бъбреци, пикочен мехур и простата. Изследването се извършва при добре изпълнен пикочен мехур. Важен момент е обаче определяне на остатъчната урина, т.е. дали и колко урина остава в пикочния мехур след уриниране. Ето защо, след като уриниране ще трябва да се направи нова ехография на пикочния мехур.

5. Лабораторни изследвания- изследват се няколко показателя най-важния от които е обаче е PSA (простатно специфичен антиген).

Защо и кога трябва да се лекуваме?

Ако при прегледа Ви се установи увелчичена простатата, която ви създава проблеми с уринирането, урологът ще Ви предложи лечение в зависимост от вида на оплакванията и тежестта им:

–   Изчаквателно и наблюдателно поведение – подходящо е при пациенти с дискретни и бавно прогресиращи оплаквания. Периодично се извършват прегледи и се измерва остатъчната урина. Болните трябва да избягват простудни моменти, да не консумират пикантни храни, както и да не злоупотребяват с алкохол. Назначават се физически утражнения и движение които тонизират организма и деистват благоприятно върху пикочния мехур и простатата.

–        Медикаментозно лечение – подходящо е при пациенти с средни и тежки оплаквания

Прилагат се самостоятелно или в комбинация различни класове медикаменти – фитопрепарати, алфа блокери, 5-алфа редуктазни инхибитори, антимускаринови медикаменти, както и фосфодиестеразни инхибитори. Преценката е строго индивидуална, и в зависимост от ефекта е възможно да се променя.

–      Оперативно лечение – прилага се при тежки и много изразени оплаквания на пациента.

Възможни са различни методи, като се предпочитат както от лекаря така и от пациента ендоскопските минимално инвазивни техники. Избора на оперативна интервенция зависи от размера на простатата, придружаващите заболявания и други конкретни условия.

–      Палиативни методи – понякога при някои пациенти е невъзможно или самите те не желаят оперативна интервенция. В такива случаи  с цел осъществяване дренажа на урината се поставя катетър или супрапубичен дренаж (цистофикс)

Ако не се лекува увеличението на простатата може да доведе до редица усложнения-задръжка на урина, понякога се стига до невъзможност за уриниране, образуване на камъни в пикочния мехур, инфекции на пикочния мехур и бъбреците, нарушена функция на бъбрека до степен на бъбречна недостатъчност.

Важно е да се знае също, че доброкачествената простатна хиперплазия, както се подразбира и от името и  не е раково заболяване, както и че самото то не може да доведе до развитие на такова заболяване. Ракът на простатата е отделно заболяване на жлезата, което е обект на друга статия.

Автор на статията – Д-р Петър Антонов 

УМБАЛ „Св. Георги“, Пловдив, Клиника по Урология

e-mail: dr.p.antonov@gmail.com

Tags: , , ,

Comments are closed.