Заболявания, Мъжки проблеми

Възпаление на пикочния канал – уретрит

uretritis4Уретритът представлява възпалително заболяване на пикочния канал, като при мъжа е най-честата изява на възпаление на пикочо-половата система. Множество причини могат да доведат до уретрит, но най-често се среща при инфекции предавани по полов път.

Мъжете на възраст между 20 и 35 годишна възраст са най-често срещаната група с това заболяване, поради по-големия брой сексуални партньорки, нередовното използване на презервативи както и извършването на анални полови контакти.

Разбира се обаче, уретрита може да се срещне и при различни други заболявания или манипулации – при алергични, кожни, вродени и ендокринологични болести, както и след поставяне на катетър в пикочния мехур.

Симптоми

uretrit51. Уретрално течение (секреция) – може да бъде в различни разновидности в зависимост от вида на уретрита – безцветно, гнойно, жълтеникаво. Обичайно в началото е обилно, а при хронифициране на заболяването става оскъдно и непостоянно.

2. Болезнени оплаквания – парене, болка, неприятно усещане по хода на пикочния канал.

3. Нарушение в уринирането.

uretrit3

4. Смущения в половия живот.

Поставяне на диагнозата

1. Преглед при уролог.

2. Преценка за извършване на различни видове микробиологични изследвания

Лечение

В зависимост от причината за уретрита лечението е разнообразно и индивидуално.

Правилното лечение зависи от точната и своевременна диагноза. Ненавременното или непълно лечение на заболяването може да доведе до редица други заболявания и усложнения- възпаление на простатната жлеза, възпаление на тестистисите, възпаление на бъбреците. От друга страна могат да настъпят стриктури (стеснения) на уретрата, водещи до затруднено уриниране. Чести са  и смущенията по време на сексуален контакт поради болката, неудобство от изтичащия секрет и страха от последиците върху репродуктивните функции. При някои мъже и жени изброените съпътстващи състояния могат да доведат и до следните сексуални смущения:

1. Проблем с получаването и задържането на ерекцията.

2. Проблем със задържането на еякулацията ( отделянето на семенна течност).

3. Подтискане на сексуалното желание

                                                                Автор на статията – Д-р Петър Антонов -уролог

                                                                УМБАЛ “Св. Георги”, Пловдив, Клиника по Урология

                                                                e-mail: dr.p.antonov@gmail.com

Tags: ,

Comments are closed.