Бъбреци

Екстракорпорална литотрипсия на пикочни камъни (Разбиване, раздробяване на камъни)

Няма идеален метод за лечение на камъните в бъбреците, но съвременните усилията на уролозите са насочени към това камъка да бъде премахнат напълно, с минимална травма за отделителната система на  пациента, както и премахване причините за ново образуване.extracorporeal-shock-wave-lithotripsy

Безспорно обаче, Екстракорпоралната литотрипсия на пикочните камъни (ЕЛПК) е едно от най-големите постижения на урологията по отношение на камъните в бъбреците и уретера. Метода е доказано безвреден и ефективен по отношение лечението на това заболяване.

История на метода. На 7 февруари 1980 г в гр. Мюнхен, Германия е извършена първата успешна литотрипсия ( разбиване) на камък в бъбрека. Няколко години по късно през 1986 г. в България са закупени за кратък интервал два апарата в гр. София. При първите апарати пациента се е поставял във вана с вода и манипулацията се извършвала под анестезия (упойка). По настоящем метода се прилага и в други градове в страната.

Механизъм. Независимо от вида на апарата и начина на получаване на вълните, принципа на всички е , че насочени и фокусирани върху камъка те предизвикват напрежение върху повърхността му, в резултат на което камъка се раздробява.shock-wave-lithotripsy-image

Кога се прилага метода? С метода ЕЛПК могат да бъдат лекувани пациенти с камъни до 2-2.5 см, като важен момент е да няма пречки (запушвания) за спонтанното елиминиране  на получените фрагменти. Повечето апарати използават рентгенологичен контрол за фолусирането на ударните вълните, ето защо важно условие е камъните да бъдат рентгенопозитивни.

Кога не се прилага? Метода не се прилага при бременни жени поради необходимостта от използване на рентгенови лъчи, които при тях са противопоказани. При наличие на инфекция или запушване на бъбрека са също противопоказани за този метод.

 

 

Важно за пациента!

1. Разбиването на камъни с този метод е обичайно неболезнено и не се прилага упойка.

2. Процедурата продължава около 30-40 мин.

3. Елиминирането (изпикаването) на песъчинките може да бъде съпроводено с болка и дискомфорт,  след процедурата могат да бъдат назначени медикаменти за около 1 седмица чрез които да се подпомогне отстраняването на фрагментите.

4. Приема на повече течности благоприятства по-лесното излизане на песъчинките.

5. Понякога се налага повтаряне на процедурата в зависимост от големината и местоположението на камъка.

6. При наличие на елиминирана чрез уринирането песъчинка или камъче, не бива да се забравя че  трябва да се изследват химическия им състав, което има значение за по нататъшното лечение и за предпазването от образуване на нови камъни.

 

Автор на статията – Д-р Петър Антонов -уролог

УМБАЛ „Св. Георги“, Пловдив, Клиника по Урология

e-mail: dr.p.antonov@gmail.com

Tags: , , ,

Comments are closed.