Мъжки проблеми

Проблеми с ерекцията

ed1Въпросът за еректилната дисфункция (или импотентността) е твърде деликатен за всеки мъж. От една страна заради самите предразсъдъци на пациентите и страха да признаят за проблема, от друга страна незнанието към кого да се обърнат – личния лекар, уролог, психолог, сексолог и т.н.

Импотентността е познат проблем сред мъжете във всички възрасти. Медицинския термин – еректилна дисфункция означава и може да се преведе като нарушена фунция на ерекцията. Ерекцията е онова състояние на пениса, при което под въздействие на комплекс от психологични и нервно-ендокринни фактори той променя дължината и дебелината си, уголемява се и се втвърдява.

Еректилната дисфунция е състояние при което има постоянна или повтаряша се неспособност на мъжа да получи или задържи ерекция, достъчна за осъществяване на задоволителен полов акт. Това води до нарушаване на физическото и психосоциално здраве на мъжа и дава сериозно отражение върху качествотто на неговия живот и този на партньора му.

Според скорошно японско проучване относно средния годишен брой сексуални контакти проведено в различни страни на света е особено интересен факта, че българските мъже са на едни от първите места в света (127), след сърби (128), хървати ( 134) и гърци (138). Този факт допълнително подкрепя мнението защо българина се страхува да признае за проблема.

erekciq-mehanizumНе малък е и броя на лекарите пренебрегващи подобни оплаквания на пациентите, или пък опитвайки се да решат проблема, но без необходимите познания и клиничен опит .
Средно 5-20 % от всички мъже страдат от умерена до тежка импотентност. Различни проучвания посочват в света посочват различна честота на еректилната дисфункция в различните страни и възрастови интервали, като най-цитираното е направеното в щата Масачузетс, САЩ през 1994 г. То отчита, че 52 % от мъжете между 40 и 70 години, живеeщи в тази област са имали еректилна дисфункция, като ежегодната поява на заболяването е 26 на 1000 мъже. Като категорични рискови фактори се посочват- психоемоционален стрес, затлъстяване, тютюнопушене, захарен диабет и др. При отстраняванена тези фактори, най-вече на затлъстяването е възможно значитено намаляване на риска за появата на заболеването.

За посещението при лекаря?

Важно е да установяване на добър контакт между лекаря и пациента в атмосфера на доверие, сигурност и гарантиране на принципа за запазване на лекарската тайна. Това гарантира, че зададените въпроси ще бъдат честни и откровенни. Възможно е при срещата със специалиста да присъства и сексуалния партньор.

Сексуални въпроси:
-предишни и настоящи сексуални връзки;
– начало и продължителност на проблема с ерекцията;
– наличие или отсъствие на полово влечение и желание;
– емоционален статус- тревожност, депресия, страх;
– информация за еротичните, нощните и сутрешни ерекции;
– провеждани до момента консултации и лечение;
Възможно е Вашия лекар да Ви предложи за попълване утвърден международен въпросник, който оценя всяка страна и област от сексуалния Ви живот

Установяване на придружаващи заболявания и вредни навици:
– Сърдечно-съдови- повишено кръвно налягане, исхемична болест на сърцето;
– Ендокринни- захарен диабет, хипогонадизъм и др.;
– Урологични заболявания- хиперплазия на простатата, болест на Пейрони, фимоза;
– Предходващи оперативни интервенции;
– Тютюнопушене.

Преглед на урогениталната, сърдечно-съдова и нервна система
Лабораторни изследвания:
– Кръвна захар на гладно;
– Холестерол и триглецири;
– Хормони;
– PSA ( простатно специфичен антиген) при мъже над 40 год.

На базата отговорите на зададените Ви въпроси, резултатите от прегледа и лабораторните изследвания лекаря Ви ще може да определи дали се касае за банален случай на „моментна засечка“, психогенна причина или е вследствие на урологично, кардиологично или ендокринологично заболяване. При установени придружаващи заболявания консултацията със съответния специалист е задължителна.

За лечението на ЕД съществуват различни методи и медикаменти. То е индивидуалнo и следва да бъде назначено от специалиста едва след обстоен преглед и преценка.

Автор на статията – Д-р Петър Антонов -уролог

УМБАЛ „Св. Георги“, Пловдив, Клиника по Урология

e-mail: dr.p.antonov@gmail.com

Tags: , , , ,

Comments are closed.