Онкоурология, Простата

Рак на простатата

ca prostateРакът на простатната жлеза (карцином на простатата) е  най-често диагностицирано злокачествено заболяване в света при мъжете. Честотата му нараства с увличаването на възрастта. По последни публикувани данни той е втората по честота причина за раково обусловена смъртност сред мъжката популация  в световен мащаб, което определя неговата изключителна важност и значимост.

Симптоми

В началната си фаза на развитие заболяването никога не дава оплаквания, които да насочат пациента или лекаря към заболяването, ето защо профилактичните прегледи при уролог и изследването на Простатно специфичния антиген (PSA) са от изключителна важност за поставяне на ранната диагноза. Често се случва заболяването да се диагностицира на базата на някои оплаквания поради които пациентите търсят лекарска помощ:

– затруднено уриниране;

– нощно уриниране;

– парене при уриниране;

– наличие на кръв в урината (хематурия) или в семенната течност (хемоспермия)

– при напреднало заболяване с ангажиране на костите са възможни костни болки в таза и гръбначния стълб.

Ранна диагностика

В по-голямата част от случайте заболяването се развива и прогресира отностително бавно. Поставянето на диагнозата в ранни стадии, когато процеса е ограничен в рамките на простатната жлеза е предпоставка и важно условие за успешното лечение.

                                                                Автор на статията – Д-р Петър Антонов -уролог

                                                                УМБАЛ „Св. Георги“, Пловдив, Клиника по Урология

                                                                e-mail: dr.p.antonov@gmail.com

Tags: , ,

Comments are closed.